RO   EN  

facebook

       Contact    Site map

 
 
 
 
<< Previous    1...   6  7  8  9  [10]    Next >>

07.12.2006 - Protocol de intenţie între Institutul Diplomatic Român şi Agenţia Federală a Arhivelor Rusiei. 

  În perioada 4-6 decembrie 2006, o delegaţie a Institutului Diplomatic Român - formată din prof. univ. dr. Gheorghe Vlad NISTOR, director general, şeful delegatiei, prof. univ. dr. Ioan CHIPER şi asist. univ. Laurentiu CONSTANTINIU, asistent de cercetare la IDR - a efectuat o vizită la Moscova, în vederea semnării Protocolului de intenţie dintre Institutul Diplomatic Român şi Agenţia Federală a Arhivelor Rusiei, a semnării acordului de colaborare ştiinţifică dintre IDR şi Academia Diplomatică a MAE a Federaţiei Ruse şi a participării la o masă rotundă - având ca temă stadiul şi viitorul relaţiilor româno-ruse -, organizată de Academia Diplomatică a Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse.

 

19.10.2006 - Conferinţa de presă cu tema „Institutul Diplomatic Român, un an de activitate”. 

       Institutul Diplomatic Român a susţinut joi, 19 octombrie a.c., ora 11:00, la sediul instituţiei din Bd. Primăverii nr. 17 conferinţa de presă cu tema „IDR, un an de activitate”.
       Conferinţa a fost susţinută de către Vlad Nistor, directorul general al Institutului Diplomatic Român. La eveniment au participat şi alţi membri ai instituţiei.
       Printre temele abordate s-au numărat proiectele demarate de IDR de la înfiinţarea sa, în septembrie 2005, cât şi activităţile planificate până la sfârşitul anului (inclusiv organizarea unui curs gratuit pentru jurnaliştii specializaţi în politică externă).

 

03.10.2006 - Vizita în România a generalului maior William L. Nash, de la Council on Foreign Relations 

       În perioada 3-11 octombrie, a.c., generalul maior William L. Nash, de la Council on Foreign Relations a efectuat o vizită în România, la invitaţia Ambasadei SUA, pentru o serie de conferinţe şi întâlniri cu oficialităţi române.

       Domnul William L. Nash este directorul Consiliului Centrului pentru Acţiune Preventivă din cadrul Consiliului pentru Relaţii Internaţionale din Washington D.C., având o experienţă excepţională în operaţiile de menţinere a păcii atât pe postul de comandant în Bosnia-Herţegovina, cât şi ca administrator civil pentru O.N.U. în Kosovo. Domnia sa a servit timp de 34 de ani şi este veteran al războiului din Vietnam şi al operaţiunii Furtună în Deşert. De când a trecut în rezervă, în 1998, Nash este profesor la diverse universităţi de prestigiu şi, totodată, consultant militar.

       Generalul Nash a conferenţiat la mai multe instituţii din Bucureşti şi din ţară, printre care Institutul Diplomatic Roman, Colegiul de Apărare şi Universitatea Naţională de Apărare şi a avut întâlniri la Preşedinţie, Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Externe.

       Partenerul ambasadei la organizarea acestui program este IDR, unde, de altfel, generalul Nash a susţinut o serie de conferinţe, după cum urmează:

 • pe data de 4 octombrie, la orele 10:30, conferinţa cu tema “In the Wake of War: Post Conflict Reconstruction”; 
 • pe 9 octombrie, de la orele 09:00, conferinţa “The Balkans: Present and Future”, 
 • pe 10 octombrie, de la orele 14:00, conferinţa cu titlul “The United States, Iraq and the Middle East”.

  La conferinţe au mai participat din partea Institutului Diplomatic Român directorul general al acestuia, profesor doctor Vlad Nistor şi analişti din departamentul de cercetare.
   

01.09.2006 -  În perspectiva apropiatei aderări la Uniunea Europeană, IDR intenţionează să încheie acorduri de parteneriat cu instituţiile similare din ţările membre în următoarele luni. 

       În perspectiva apropiatei aderări la Uniunea Europeană, IDR intenţionează să încheie acorduri de parteneriat cu instituţiile similare din ţările membre în următoarele luni. În acest scop, preşedintele IDR, ministrul afacerilor externe, domnul Mihai-Razvan Ungureanu şi directorul general al IDR, domnul Vlad Nistor, au invitat ambasadorii României în ţările membre U.E. si N.A.T.O. la o întâlnire amicală.

       În cadrul întrevederii, directorul general le-a prezentat misiunea IDR, activitatea sa în anul care s-a scurs de la înfiinţare şi publicaţiile care au fost editate deja de IDR.

       Convorbirile cu şefii misiunilor diplomatice vor accelera demersurile iniţiate deja în ţările în care sunt acreditaţi.

 

01.09.2006 - Cursuri de protocol şi comunicare pentru cadre de conducere, şefi de serviciu, consilieri şi experţi. 

  La solicitarea Camerei Deputaţilor, Institutul Diplomatic Român a organizat, în perioada 28 august – 1 septembrie 2006, cursuri de protocol şi comunicare pentru un număr de 25 de persoane (cadre de conducere, şefi de serviciu, consilieri şi experti), în vederea pregătirii Summit-ului Francofoniei.

 

23.05.2006 - Institutul Diplomatic Român a găzduit seminarul „Marea Neagră: noua logică a cooperării”. 

       Pe data de 23 mai 2006 Institutul Diplomatic Român a găzduit seminarul „Marea Neagră: noua logică a cooperării”, o avanpremieră a summit-ului din data de 5 iunie 2006, ce a lansat Forumul Mării Negre pentru Dialog şi Parteneriat.

 

12.05.2006 - Conferinţa „România după aderare” - a doua întâlnire din ciclul „Dezbaterile IDR” 

       La data de 12 mai 2006, la sediul IDR, a avut loc a doua întâlnire din ciclul „Dezbaterile IDR”. Tema conferinţei a fost „România după aderare”.

       Dezbaterea s-a bucurat de o prezenţă numeroasă, printre participanţi regăsindu-se reprezentanţi ai administraţiei prezidenţiale şi Guvernului, MAE, cercetători IDR şi jurnalişti. Dintre aceştia amintim pe: Bujor-Bogdan Teodoriu, Marius Ghilezan, Ovidiu Dranga, Marius Dragolea şi Gelu Trandafir. Dezbaterea România după aderare a fost moderată de către Florin Diaconu, cercetator IDR.

7.04.2006 - Dezbaterea cu tema: „Securitatea energetică în noul context global”. 

       La data de 7 aprilie a.c., la sediul Institutului Diplomatic Român, s-a desfăşurat dezbaterea cu tema: „Securitatea energetică în noul context global”.

       Directorul IDR, prof. univ. dr. Vlad Nistor, a deschis dezbaterea, anunţând intenţia IDR de a organiza în prima vineri a fiecărei luni câte o astfel de manifestare, pe o temă de actualitate din politica internaţională, de interes atât pentru corpul specialiştilor, cât şi pentru opinia publică din România, în general.

       Dezbaterea ,,Securitatea energetică în noul context global”, a fost moderată de Armand Goșu, cercetător principal II la IDR.

       Dintre invitaţi menţionăm prezenţa următoarelor personalităţi: Teodor Meleşcanu, Zoe Petre, Adrian Severin, Ilie Șerbănescu, Liliana Popescu şi Bogdan Teodoriu.

       În sală au fost prezenţi studenţi, masteranzi şi reprezentanţi ai mass-media.

       În contextul creşterii dramatice a necesarului de resurse energetice, atât în Europa, cât mai ales în ţările în curs de dezvoltare precum China şi India, problema securităţii energetice a devenit o prioritate pentru mai toate cancelariile din lume. Cum Federaţia Rusă este un actor important pe piaţa resurselor energetice, vorbitorii au analizat politica energetică a Moscovei, rolul jucat de Gazprom ca instrument de politică externă a Rusiei, au subliniat dependenţa ţărilor din Comunitatea Statelor Independente de resursele energetice livrate de Rusia şi au analizat posibilitatea reducerii acestei dependențe prin accesul la surse energetice, altele decât cele ruseşti.

       A fost analizată dependenţa statelor europene de importurile de gaz din Rusia, precum şi dependenţa volumului acestor livrări de relaţiile dintre Moscova şi alte state din CSI, pe teritoriul cărora tranzitează gazul rusesc. În acest context a fost subliniată importanţa noii politici energetice a Uniunii Europene, concretizată în documentul comun intitulat Cartea Verde, document adoptat recent, care va conduce la deblocarea finanţării construirii gazoductelor prin care se va permite accesul pe piaţa europeană a hidrocarburilor exploatate în ţări din Asia Centrală ex-sovietică.

       De altfel, diversificarea listei furnizorilor de hidrocarburi către UE a fost văzută de mai mulţi vorbitori drept o posibilă soluţie care să conducă la întărirea securităţii energetice în regiune. Cealaltă soluţie este finanţarea masivă a cercetării ştiinţifice, singura capabilă să găsească răspunsul adecvat, pe termen mediu şi lung, la procesul natural de epuizare a resurselor energetice clasice.

       România nu va putea singură să găsească un răspuns la provocările crizei energetice globale, soluţia aflându-se, potrivit opiniilor unor analişti, în Cartea Verde adoptată de UE.

15.03.2006 -  Sumar al conferinţei „Diplomatic training inside and outside the EU. A comparative study.”, susţinută de Dl. Armando Marques Guedes, Președintele Institutului Diplomatic Portughez 

       Dl. Armando Marques Guedes a făcut o scurtă prezentare a unui studiu comparativ pe 60 de ţări, cu privire la metodele de educaţie ale diplomaţilor.

       Referindu-se la formarea iniţială a diplomaţilor, Directorul Institutului Diplomatic Portughez a descris „piaţa” educaţiei diplomaţilor ca loc de întâlnire între:

 • tendinţe de specializare (accent pe aspecte tehnice, economice, juridice); 
 • tendinţe generaliste (un diplomat trebuie să aibă cunoştinţe despre cât mai multe domenii). 


       O teză susţinută a fost ideea de omogenizare a educaţiei diplomaţilor, ca efect al globalizării şi al creerii unei „network of diplomacy”, un fel de comunitate epistemică. Cu toate acestea, exemplele oferite au fost mai mult la nivel regional: statele central-africane au tendinţa de a-şi dezvolta tehnici de pregătire similare, la fel se întâmplă în cazul Americii şi a Uniunii Europene.

       Dl. Guedes a făcut o trecere în revistă cronologică a momentelor esenţiale ale educaţiei în domeniul diplomatic, făcând corelaţii între evenimente istorice majore şi schimbarea trendului educaţional. Prin extrapolare, a emis ipoteza că urmărind evoluţia sistemului internaţional, vom putea decide modul în care educaţia diplomaţilor trebuie adaptată.

       Teza esenţială a fost aceea că diplomaţii trebuie să beneficieze de un training academic, nu de unul care să vină din partea altor diplomaţi.

       Autorul a făcut o clasificare a instituţiilor de educare a diplomaţilor, în funcţie de relaţia cu Ministerele de Externe:

 • Academii diplomatice care aparţin Ministerelor; 
 • Instituţii care au servicii contractuale cu Ministerele; 
 • Instituţii independente, dar recunoscute de Ministere; 
 • Instituţii de formare în cadrul organizaţiilor internaţionale (ex. UN Institute) 
<< Previous    1...   6  7  8  9  [10]    Next >>

MAE

 Repere culturale

 


 Abonare Dezabonare